İnternetten %100 Güvenli Alışverişin Püf Noktaları

Türkiyede her 5 kişiden biri internetten alışveriş yapıyor peki bunu yaparken güvenliğimize ne kadar dikkat ediyoruz. Fırsatlardan ne kadar yararlanabiliyoruz?

1-Alışveriş yaptığınız siteler genellikle üyelik isteyebilir. Eğer üye olacaksanız kesinlikle TC kimlik no ve Anne kızlık soyadı gibi bilgileri kesinlikle vermeyin.
2-Alışveriş yaptığınız siteyi çok iyi tanıyın; güvenlik amblemlerine çok dikkat edin, sitenin ödeme koşullarını çok iyi öğrenin, ürün iade işlemi var mı, hangi kargo firması ile çalışıyorlar, iade işleminde karşı ödeme yapma hakkına sahipmisiniz bunları tek tek kontrol edin (karşı ödeme; satın aldığınız ürünü iade yada garantiye gönderme durumunda firmanın tüm kargo bedelini karşılamasıdır yani karşıdakinin kargo bedelini karşılamasıdır)
3-Garantisi olmayan ürünleri kesinlikle satın almayın.
4-Alışveriş sitesinin sizden aldığı bilgileri hangi koşullarda kullandığını öğrenin.
5-Mümkün olduğu sürece kapıda ödeme yapın. Risk almazsınız ve siz alışveriş sitesinin efendisi olursunuz. Ürün gelmediği, kargoda sıkıntı çıktığı durumlarda almıyorum kardeşim diyebilirsiniz.
6-Eğer sahibinden.com, gittigidiyor.com gibi kişisel bazlı satış sitelerinden alışveriş yapıyorsanız ödemeyi site ye yapın. Şahıs hesabına aktarmayın. Çünkü eğer üründe sorun çıkarsa site ödemeyi geri yapar fakat şahısa direk ödediğiniz para hakkında hiçbir talep hakkınız olmaz.
7-Satın aldığınız ürün hakkındaki yorumları kesinlikle okuyun. Ürün sahte çıkması durumuna karşı eğer şüpheleriniz varsa kesinlikle uzak durun.
8-Alışveriş sitesinin SSL (Secure Socket Layer) kullanıp kullanmadığını öğrenin bu güvenlik sistemi sizin kredi kartı bilgilerinizi varsayılan bankaya şifreli bir şekilde iletir bu yüzden kredi kartı ile alışverişleriniz güvenli hale gelir.
9-Eğer bankanızda sanalkart uygulaması var ise bu teknolojiyi kullanın. Kısaca Sanalkart; bankanızın sizin kredi kartı numaralarından farklı ama aynı fonksiyonda kart bilgisi üretir ve kredi kartınızdan sitediğiniz kadar limiti o sanalkarta aktarırsınız. Eğer kötü düşünceli insanların eline geçerse kartta limit olmayacağından hiçbir sorun yaşamazsınız.

SENDE PAYLAŞ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More